Instruktioner

Att lägga färdig gräsmatta är enklare och ger snabbare bättre resultat än att så frö. Gräsmattan är minst 2-årig.
Ni slipper problem med att få den nysådda gräsmattan söndertrampad. En färdig gräsmatta kan användas efter bara ett par veckor.
OBS! Vid sådd gräsmatta tar det minst 2 år innan du får en fin matta!!
Vår gräsmatta odlas på svartmylla och vi använder frö ifrån de ledande fröproducenterna.
Den består i huvudsak av olika sorters rödsvingel ca 30-35% och flera sorters ängsgröe ca 65-70%, dessutom så innehåller den ca 3 % rödven.
Blandningen lämpar sig väl för olika sorters grönytor, såsom villaträdgårdar, parker och sport ytor.

3 % Rödven
Rödven används ofta i golfgreener i renbestånd.
Den fungerar så att ju mer man klipper gräset desto tätare och finare blir mattan.

 

Förarbete

En växtbädd (matjord) på minst 7-10 cm är ett måste för såväl sådd som för färdig gräsmatta. Den har till uppgift att hålla fukt och näring samt möjliggöra rotbildning. På den jämt planerade jorden kan med fördel läggas ett lager med sand 2-3 cm, den påverkar rotutvecklingen positivt, är lätt att planera av ytan med och kletar inte. När du fått ytan helt jämn gödsla med ett fullgödselmedel typ NPK-micro c:a 8-10 kg/100m² och kratta ner den samt vattna gärna ner gödningen. Vid anläggning på hösten skall du bara gödsla med den PK-gödning.

Läggning

I de flesta fall är det enklast om man börjar vid den längsta raka linjen man har, börja sedan nästa rad med en halv platta så att du inte får 4 hörn på samma ställe, undvik också mycket som möjligt småbitar längst ut i kanterna. Lägg gärna hela bitar ut i kanterna så att eventuella kilningar kommer en platta in, småbitar torkar fortare ut i kanterna. Vältning kan du göra om du har tillgång till en sådan, annars får du det gratis vid vattningen.

Skötsel

När mattan är lagd måste den vattnas så att den blir genomdränkt. Kontrollera genom att lyfta mattan på några ställen så att det även är blött under den. Du kan knappast vattna för mycket. Undvik att gå på mattan när den är nyvattnad. Vattna sedan efter behov men låt den gärna torka upp lite mellan vattningarna. Du kan vistas på gräset när det torkat upp. Låt nu gräset resa sig och fogarna växa ihop. I början ställer du klipparen lite högre så att du inte klipper för kort då kan det lätt brännas om det är mycket varmt. Vid mycket fuktigt väder kan svamp förekomma men den försvinner vid upptorkning.

Har du frågor eller funderingar så kontakta oss..